T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / KALECİK - Kalecik Şehit Mehmet Yıldırım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

DİLİMİZİN ZENGİNLİKLERİ PROJESİ

Millî Eğitim Bakanlığı, 01.11.2023 tarihli haberinde ülke genelinde bütün eğitim kademelerinde uygulanacak Dilimizin Zenginlikleri adlı projenin tanıtımını yapmıştır. Bu projeyle amaç şu şekilde açıklanmıştır: "Dilimizin Zenginlikleri Projesi okullarda yapılacak olan söz varlığını zenginleştirme çalışmaları ile öğrencilerin dilimizin zenginliklerini tanımasını, kültür taşıyıcısı olan sözcüklerimizle buluşmasını, buna bağlı olarak dili iyi kullanmasını ve düşünce dünyasını geliştirmesi”

Millî Eğitim Bakanlığı proje kapsamında bir eğitim öğretim yılını kapsayacak şekilde bir eylem planı yayımlamıştır. Bu eylem planında her ay Türkçenin önemli bir eseri yahut yazarı merkeze alınarak etkinlikler ve yarışmalar yapılacağı ilan edilmiştir.

Okulumuz bu önemli proje kapsamında çalışmalarına başlamış, ilk olarak farkındalık oluşabilmesi için panolar hazırlamıştır. Öğrencilere yıl boyu yapılacak etkinlikler hakkında bilgiler verilmiştir. Bu projenin sonunda öğrencilerimiz Türkçeye hizmet etmiş Kaşgarlı Mahmut, Yunus Emre, Ali ŞirNevayi, Aşık Paşa, Ziya Gökalp, Mehmet Akif gibi önemli şahsiyetleri tanıyarak Türkçe bilinci elde edecektir.

Dil, milletlerin varlığını sürdürebilmesi için en önemli unsurdur. Bir millet toprağını, bağımsızlığını kaybedebilir fakat dil korunur ve yaşatılırsa dünya sahnesinde varlığını sürdürür. Bir gün yeniden bir vatanda bir bayrak altında toplanır. Bu şuurla dil bilinci millet olma şartının temelini teşkil etmektedir. Ziya GÖKALP’ın dediği gibi:

“…Türklüğün vicdânı bir,

Dîni bir, vatanı bir;

Fakat hepsi ayrılır

Olmazsa lisânı bir.”

 

Ortaöğretim kademesi eylem planı aşağıdadır:

https://ankaraarge.meb.gov.tr/www/dilimizin-zenginlikleri-projesi/icerik/267

20-12-202320-12-202320-12-2023

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 20.12.2023 - Güncelleme: 20.12.2023 12:20 - Görüntülenme: 80
  Beğen | 0  kişi beğendi